Er du IBCLC-kandidat?

 

Vi får jævnligt henvendelser fra folk med professionelle drømme og planer indenfor amning. Her har vi samlet information til dem, der går efter en IBCLC-certificering.


For at blive ammekonsulent (IBCLC) skal du opfylde 3 krav:

  • sundhedsfaglig undervisning
  • mindst 90 timers ammespecifik undervisning
  • ammespecifik klinisk erfaring

Det er det sidste her, vi kan hjælpe dig med via det frivillige arbejde i vejledningen på Ammenet.  Når du er certificeret frivillig vejleder, kan du tjene op til 250 timer om året ved at vejlede i brevkasse og til caféer, hvis du kan bruge 5 timer per uge i gennemsnit det meste af året. Du skal have 1000 timer som frivillig vejleder for at kunne registrere dig til eksamen.

Men før du er nået dertil, hvor du bliver certificeret, går der et godt stykke tid. Du skal nemlig først være ordstyrer i omkring 3-4 mdr i vores netværksgrupper for lige at prøve det frivillige arbejde af. Ordstyrerne gør et stort og vigtigt stykke arbejde for Ammenet - det er deres fortjeneste, at Ammenets netværksgrupper af mange opleves som et af de bedste steder at søge støtte til amning. Som ordstyrer bliver du fortrolig med vores wiki og lærer også om kommunikation i online støttegrupper.

Derefter skal du gennemføre en ret omfattende uddannelse indenfor amning og vejledning, som for de fleste tager ca 1 års tid at komme igennem med en indsats på omkring 5 timer per uge. 

Det betyder altså, at der for de fleste vil gå mere end 5 år, fra de starter op som frivillige hos Ammenet, og til de har optjent nok timer til at registrere sig til IBCLC-eksamen. 

Hvis det lyder helt fint for dig, fordi du alligevel brænder for at lægge en stor frivillig indsats indenfor amning, så er det jo perfekt - vi er efterhånden en del frivillige, som har taget IBCLC-eksamen, og flere er på vej på rejsen. 

Men lyder det som alt for lang tid, så er det frivillige arbejde måske ikke den rigtige vej til optjening af timer for dig. 

Har du allerede taget en ammespecifik uddannelse?

Og så er der også en anden ting at have i baghovedet: du skal registrere dig til eksamen indenfor 5 år fra den dag, du færdiggjorde din professionelle uddannelse. Det betyder, at det kan blive svært for dig at nå at tjene nok timer op hos os, inden din uddannelse ikke længere giver adgang til eksamen.

Det er vigtigt at tage med i dine overvejelser, om du reelt har muligheden for at lægge det fornødne antal timer i arbejdet på Ammenet. 250 timer pr år svarer til 5½ timers arbejde i gennemsnit pr uge i alle de 45 uger, Ammenets brevkasse har åbent om året. Et eksempel på det nødvendige arbejde for at nå op på 250 timer på et år kunne være

  • månedlige Ammenet-caféer
  • 2-3 brevkasse-vejledninger per uge

Da brevkasse-svar kan variere i tidsforbrug, er dette blot et slag på tasken. Du vil selv skulle vurdere din indsats, imens du logger dine timer. Vores vejledninger er dog oftest relativt komplicerede og kræver derfor nemt 3-5 timers arbejde for hver.

Hvorfor skal du gennemføre vores uddannelse?

Selvom du har taget uddannelse indenfor amning, skal du gennemføre Ammenets egen uddannelse til frivillige for at blive vejleder hos os, på samme vilkår som alle andre. 

Årsagen til, at man ikke blot kan springe vores uddannelse over, når man fx allerede er uddannet hos Kompetencecentret for Amning er, at vores uddannelse er målrettet det frivillige arbejde online og til caféer, samt at vi i vores arbejde har særligt fokus på aktiv lytning som en essentiel del af vores formidling og hjælp. Vi kan ikke certificere personer, som ikke har gennemført uddannelsen. Vores godkendelse af IBLCE er baseret på, at alle frivillige vejledere har gennemført uddannelsen.

Optjening af timer for sundhedsfaglige

Der er andre måder at optjene de nødvendige timer. Hvis du har en sundhedsfaglig uddannelse, kan du logge de timer, du arbejder med amning indenfor dit felt. De timer tæller nemlig med i dit regnskab, også selvom de ikke er direkte superviserede. Er du fx ergoterapeut med ammespecifik uddannelse, kan du altså tælle de timer, du arbejder med mødre og babyer omkring amning. 

Du kan læse meget mere om det her på IBLCEs hjemmeside.